Zeytin Yaprağı Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Zeytin Yaprağı Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Zeytin yaprağı çayı, dünyanın en uzun ömürlü ağaçlarından biri olan zeytin ağacının yapraklarından yapılmaktadır. Bu kadim ağaç 1000 yıla kadar yaşayabilmektedir. Zeytin ağacı, bu uzun ömrünü oleuropein adı verilen bir maddeye borçludur. Oleuropein, zeytin ağacının tamamında bulunur ve ağacı zararlı mikroorganizmalara karşı korur. Amerikan Kanser Enstitüsü, zeytin yaprağıyla ilgili birçok araştırma yapmıştır. Amerika'da zeytin yaprağı çayı oldukça popüler olup, en fazla tüketilen bitki çayları arasındadır. Dünyanın en fazla zeytin yaprağı ve zeytin yaprağı çayı tüketicisi ülkesi Amerika'dır.

Zeytin yaprağında bol miktarda bulunan oleuropein maddesi bir glikozittir. Glikozitler, hücre duvarlarını güçlendirerek vücudun bağışıklık sistemini desteklerler. Zeytin yaprağı çayı içindeki oleuropein maddesi, vücudun serbest radikallere karşı savaşmasına yardımcı olan güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Akdeniz bölgesine özgü bir ağaç olan zeytin ağacı, yıl boyunca yapraklıdır. Genellikle kısa boylu olup, bazen 8-15 metre uzunluğa ulaşabilir. Gümüşümsü yeşil yaprakları 4-10 santim uzunlukta ve 1-3 santim genişliktedir. Zeytin ağacının meyvesi olan zeytin, binlerce yıldır gıda olarak tüketilmekte, yaprakları ise yaraların tedavisinde kullanılmaktadır. Tarihte ilk kullanımı Giritlilere kadar gitmektedir. Dalları barış sembolü olarak kullanılır ve antik olimpiyat oyunlarında atletler tarafından giyilirdi. 1800'lü yıllarda sıtma tedavisinde yaygın olarak kullanılıyordu.

Zeytin Yaprağının Faydaları

  • Anti bakteriyel olarak kullanılır
  • Antibiyotik özelliği vardır
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Soğuk algınlığına faydalıdır
  • Kan basıncını düşürür
  • Kan şekerini düşürür
  • Kötü kolesterolü düşürür

Zeytin Yaprağı Çayı Nasıl Hazırlanır?

Aktarlarda bulabileceğiniz kurutulmuş zeytin yaprağını veya evde kendiniz kuruttuğunuz yaprakları çay hazırlamak için kullanabilirsiniz. 2 bardak zeytin yaprağı çayı için 2-3 çay kaşığı yaprak yeterli olacaktır. Yaprakları biraz ufaladıktan sonra kaynar suya atın ve 5-10 dakika demlenmesini bekleyin. Daha sonra süzüp çayınızı içebilirsiniz. Etkisini görmek için gün içinde 2-3 bardak tüketebilirsiniz.

Zeytin Yaprağının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Harici olarak yaraların mikroplardan temizlenmesinde kullanılır. İyi bir antimikrobiyaldir ve bakteri, virüs ve mantarlara karşı çok etkilidir. Zeytin yaprağı özü güçlü bir antioksidandır. Bu etkisiyle vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirerek virüs yoluyla bulaşan hastalıklara karşı savunma sağlar. Sayıları yeterli olmamakla beraber, zeytin yaprağının yararlarıyla ilgili yapılmış olan biyolojik araştırmalar kan şekerini düşürdüğü, yüksek tansiyonu normal düzeylere çektiği yönünde sonuçlar vermektedir.

Zeytin Yaprağının Yan Etkileri

Zeytin yaprağı ekstresi ve çayı kullanımının yan etkileri ile ilgili kaynak sayısı oldukça yetersizdir. Bu sebeple hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınların dikkatli olması önerilir. Safra taşınız varsa hekime danışmadan kullanmayınız. Şeker ve tansiyon hastalarının zeytin yaprağı çayı içmeye başlamadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ertaç

12 Temmuz 2024 Cuma

Zeytin yaprağı çayını denemek istiyorum ama hamilelik dönemindeyim, bu konuda bir risk var mı? Ayrıca kan şekeri ve tansiyon sorunlarını düzenlemesiyle ilgili bilgiler doğru mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ertaç,

Hamilelik döneminde zeytin yaprağı çayı tüketimi konusunda dikkatli olmanı öneririm. Zeytin yaprağı çayının kan şekeri ve tansiyon üzerinde olumlu etkileri olduğuna dair bazı çalışmalar bulunmaktadır, ancak hamilelik gibi hassas bir dönemde bu tür bitkisel çayları kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışmalısın. Zira hamilelikte tüketilen her tür madde bebek ve anne sağlığını etkileyebilir. Sağlıklı ve güvenli bir hamilelik için doktorunun önerilerini dikkate alman en doğru yaklaşım olacaktır.

Sağlıklar dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni