Bitki Çayı Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Bitki Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Günümüzde kullanılan birçok bitki çayı türü bulunmaktadır. Bitki çayı genellikle kişiler tarafından zayıflama, güzellik ve hastalıklardan korunma amacıyla tüketilmektedir. Bitki çayı, günümüzde tüketimi çok olmasa da geçmişte herkesin olmazsa olmazları arasında yer almaktaydı. Ayrıca, kişiler bitki çayını vücut güzelliği için de tercih etmektedir. Genellikle kış aylarında tercih edilen bu çay, boğazı yumuşatması için kullanılmaktadır. Eskiden sobaların üzerinde sürekli kaynayan bitki çayları, evlerin vazgeçilmeziydi.

Bitki Çayı Çeşitleri

Bitki çayı çeşitleri oldukça fazladır. Örneğin, limon çayı, nane çayı, melisa çayı, ıhlamur çayı, papatya çayı, ısırgan otu çayı, kantaron çayı, karabaş çayı ve kekik çayı gibi çaylar bulunmaktadır. Yeşil çay, sivilcelere karşı en etkili doğal çözümlerden biri olarak bilinmektedir.

Faydaları

Bitki çayı, kış günlerinde içimizi ısıtır, bağışıklığı kuvvetlendirir, soğuk algınlığı hastalıklarını iyileştirir ve vitamin kaynağı deposudur. Özellikle, uzmanlar bitki çayını yeni doğum yapan annelere tavsiye etmektedir. Nedeni ise sütü olmayan veya sütü gelmeyen anneler bitki çayı tükettiklerinde sütleri çoğalır ve bu da bebeğe fayda sağlar.

Bitki çayı kullanımı, genellikle vücut sıkılaştırıcı olduğundan sporcular tarafından tercih edilmektedir. Ayrıca, obezite hastalığını giderir, kişiyi zayıflatır ve zinde tutar. Bitki çayı, kişilerin sağlığını korur ve keyifsiz durumların ortadan kalkmasına yardımcı olur. Genellikle kurutulmuş bitkilerden demlenerek içilmektedir. Örneğin, kök, çiçek veya yaprakların üzerine kaynar su ilave edilerek demlenir.

Hazırlanışı

Genellikle bitkiler bir çaydanlığın içine koyulur, özellikle kök veya sert kısımları daha sonra su eklenerek kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Fakat kaynatma süresi 30 dakikayı aşmamalıdır. Bitki çayı hazırlarken kurutulmuş bir bitki tercih edilmelidir çünkü taze olan bitkinin çayı istenilen etkiyi veremeyebilir. Genel olarak bitki çayları hafif etkili olduğundan öğün aralarında, yani yemeklerden 1 ya da 2 saat sonra mide boş iken içilmesi daha etkili olmaktadır. Bitki çayı, yemeklerden 30 dakika önce veya 30 dakika sonra içildiğinde hızlı şekilde etkisini göstermektedir.

Kullanım Önerileri

Bitki çayları, eğer tedavi için kullanılıyor ise mutlaka şekersiz bir şekilde tüketilmelidir. Ayrıca, bitki çayı kişilerde olan gaz durumunu gidererek rahatlık sağlamaktadır. Bitki çayını içerek sinir ve stresin azalması oldukça mümkündür. Bitki çayı, A, B, C, E ve K vitaminleri bakımından zengindir. Herkes tarafından tüketilebilen bu bitki çayı, hamileler tarafından doktor kontrolü altında kullanılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni