Hamilelikte İçilmemesi Gereken Bitki Çayları
13 Temmuz 2024

Hamilelikte İçilmemesi Gereken Bitki Çayları

Hamilelikte İçilmeyen Bitki Çayları

Hamilelik döneminde bitki çayı tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Her bitki çayı hamilelikte güvenli değildir ve anne adaylarının bu konuda bilinçli seçimler yapması gerekmektedir. Bitki çaylarının içerdiği çeşitli maddeler, bebek ve anne üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bu nedenle, hamile kadınlar bitki çayı tüketmeden önce içeriğindeki maddelere dikkat etmelidir. Özellikle hamilelik döneminde bazı bitki çayları düşük, rahimde kasılma ve erken doğum gibi risklere neden olabilir. Bu tür çayları tüketirken kaliteli markalar tercih edilmelidir, çünkü olumsuz bir durumda bitki çaylarının içinde böcek artığı, ilaç ve kurşun gibi zararlı maddeler bulunabilir. Bu da anne ve bebeğin sağlığı için tehlikelidir.

Anne adayları, hamilelik esnasında aşırıya kaçmamak şartıyla bitkisel çay tüketiminde bulunmalıdır. Özellikle ülkemizde yaygın olmayan ve içeriği hakkında tam bilgi sahibi olunmayan çaylardan kaçınılmalıdır. Bunların yerine, herkesin kullandığı ve hamilelere yarar sağlayacak olan çaylar tercih edilmelidir. Bu şekilde anne adayları ve bebekleri için sağlıklı olan çaylar seçilmiş olur.

Hamilelikte İçilmeyen Bitki Çayları ve Zararları Nelerdir?

  • Kekik: Erken doğum ve düşük riski taşır.
  • Biberiye: Vücutta sıvı kaybına neden olduğu için bebek ve anne için zararlıdır.
  • Ahududu: Gebeliğin son günlerine doğru doğuma yardımcı olabilir, ancak erken doğuma neden olabilir.
  • Ada Çayı: Hamilelik döneminde ve emzirme sırasında içilmemelidir. İçeriğinde doğal östrojen olduğu için kanamayı tetikleyebilir ve düşüğe neden olabilir. Anason, adaçayı, civanperçemi, maydanoz gibi bitkiler de benzer etkiler gösterebilir.
  • Ihlamur, Melisa ve Kuşburnu: Bu çayların tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Fazlası hem anne adayına hem de bebeğe zarar verebilir.
  • Aloe Vera: Müshil etkisi sağladığı için kesinlikle ağızdan alınmamalıdır.
  • Ökse Otu, Eşek Kulağı ve Karakafes: Anne karnındaki bebekler için çok tehlikelidir. Toksik maddeler ürettikleri için kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Kına Kına: Önceki zamanlarda sıtma tedavisinde kullanılan bu bitki, anne adaylarında körlük ve koma riski taşır.
  • Kafuriye, Yalancı Ginseng, Ada Soğanı ve Solucan Otu: Doğum anormalliklerine neden olabilirler.
  • Sarı Çiğdem ve Cohosh: Hamileler tarafından yüksek dozda tüketildiğinde hücre bölünmesini etkileyerek doğum defektlerine sebep olabilirler.
  • Fesleğen, Kan Otu, Karanfil Yağı, Aslan Kulağı, Pamuk Kökü, Koyun Gözü, Kırlangıç Otu, Ardıç, Ardıç Yağı, Yarpuz, Sedef Otu, Yabani Yer Elması: Bu bitkiler hamileler için çok tehlikeli olup rahim kasılmasını uyarıcı etkileri vardır. Yaygın olarak kullanılmamalarının nedeni, içerdiği maddeler dolayısıyla doğum sancısını başlatabileceği için son dönemlerde kullanılmasının tavsiye edilmemesidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zeyniye

04 Mayıs 2024 Cumartesi

Hamilelik döneminde kendime çok dikkat ediyorum. İlk hamileliğim olduğu içinde yeme ve içme alişkanlkklarıma özen gösteriyorum. Hamilelik sürecine zarar verecek içeceklerden uzak duruyorum. Bu dönemde özellikle bitki çaylarına dikkat ediyorum. Bazı bitki çayları hamilelik sürecine zarar verebiliyormuş. Hamilelik döneminde uzak durulması gereken bitli çayları nelerdir? Hangi bitki çayı zararlıdır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgili Zeyniye Hanım,

Hamilelik döneminde kendinize dikkat etmeniz çok önemli, tebrik ederim. Bitki çayları konusunda da haklısınız, bazıları hamilelik sürecinde tüketilmemelidir. Özellikle adaçayı, fesleğen, biberiye ve sinameki gibi bitki çayları rahim kasılmalarına neden olabileceği için önerilmez. Ayrıca, meyan kökü ve pelin otu gibi çaylardan da uzak durmalısınız. Güvenli bitki çayları arasında ise papatya, ıhlamur ve zencefil çayları yer alır, ancak bunları da makul miktarlarda tüketmekte fayda var. Herhangi bir bitki çayı tüketmeden önce doktorunuza danışmanız en doğrusudur. Sağlıklı ve mutlu bir hamilelik dilerim!

2. Cevap
cevap

İstikbal

Merhabalar. Uzun uzun yazamadığım için aşağıdaki makalede gebelikte kullanımı önerilmeyen bitki çaylarını okuyabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni