Tarçın Çayı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024

Tarçın Çayı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Tarçın çayı, özellikle kilo vermek amacı ile sıkça kullanılan bir bitki çayıdır. Ayrıca birçok sağlık problemine karşı yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Tarçın çayı, tarçın isimli bitkinin çeşitli şekillerde demlenmesi ile elde edilir. Kabuk ya da toz versiyonları bulunmaktadır. Düzenli kullanıldığında vücut için mükemmel etkisi bulunmaktadır. Tarçın birçok çeşide sahip olan bir bitkidir ve çayı genellikle Çin Tarçını ile yapılır. Çin tarçını lezzet olarak daha güzel ve hoş bir aromaya sahiptir. Ayrıca faydaları diğer türlerine bakarak daha fazladır. Tarçın çayı vücudun tüm organları üzerinde olumlu etki yaratarak, farklı hastalıkların tedavisinde kullanılan bir bitki çayıdır. Özellikle kilo kontrolü, ishal, adet dönemi ağrıları ve diyabet hastalığına karşı kullanılan, geçmişi çok eski yıllara dayanan bir baharat türüdür. Hoş aroması ile ağız kokusuna karşı da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Tarçın Çayı Faydaları Nelerdir?
  • Tarçın çayı sindirim sistemi problemlerine karşı iyi gelir. Genellikle mide ve sindirim sıkıntılarına karşı kullanıldığında sorun doğal yollardan giderilebilir. Şayet mide hastalıkları varsa kişi tarçın çayı tüketmeden önce doktoruna danışmalıdır.
  • Kan şekerini düzenleyici etkisi bulunmaktadır. Kan şekerini doğal yollardan kontrol altında tutmak için kullanılabilecek mükemmel bir içecektir. Özellikle Tip2 diyabet hastalığına karşı faydalıdır. Ancak bu konu hakkında yapılan araştırma sayısı oldukça azdır.
  • Besinlerde bakteri üremesini engeller. Bu özelliği ile gıda koruyucu ya da gıda katkı maddesi olarak kullanılabilir.
  • Demir bakımından zengin içeriğe sahiptir. Bu etkisi ile demir eksikliği nedeniyle yaşanabilecek olan kansızlık hastalığına karşı iyi gelir.
  • Kalsiyum içeriği ile kemik ve diş sağlığı için faydalıdır.
  • Beyin fonksiyonları geliştirici etkisi vardır.
  • Kilo vermek amacıyla diyet uygulayan kişiler için de ideal bir bitki çayıdır. Ancak tek başına tarçın çayı tüketerek kilo vermek elbette mümkün değildir. Metabolizmayı hızlandırıcı sindirim sistemini fonksiyonel olarak çalıştırıcı etkisi bulunmaktadır.
  • Tarçın bitkisinin antibakteriyel özelliği bulunmaktadır. Bu özelliği ile enfeksiyon hastalıklarına karşı iyi gelir.
  • Soğuk algınlığı ve soğuk algınlığına bağlı gelişen hastalıkların semptomlarını azaltıcı etkiye sahiptir.
  • Kan dolaşımını arttırıcı özelliği bulunmaktadır.
  • Menstrüel ağrıları hafifletici etki yaratan bir bitki çayıdır.
Tarçın Çayı Nasıl Yapılır?

Tarçın çayı iki farklı yöntem ile hazırlanabilir. Çay yapımı için tarçın kabuk ya da toz şeklinde kullanılabilir. Şayet tarçın çayı, kabuk tarçın kullanılarak hazırlanacaksa bir adet kabuk tarçın yeterli olur. Kabuk tarçın el ile birkaç parçaya bölünür ve 2 su bardağı kaynatılmış suyun içine atılır. Suyun ağzı bir kapak ile kapatılarak 10 dakika kadar demlenir. Demlenme süresi tamamlandıktan sonra içilmeye başlanabilir.

Tarçın çayı toz tarçın kullanılarak hazırlanacaksa, Yarım tatlı kaşığı toz tarçın yeterli olur. Toz tarçın su bardağının içine alınarak, üzerine 1 su bardağı kaynamış su ilave edilir. Yaklaşık 5 dakika demlendikten sonra içilmeye başlanabilir.

Tarçın Çayı Zararları Nelerdir?

Tarçın ve tarçın çayının vücut için bilindik bir zararı yoktur. Ancak diğer bitki çaylarında olduğu gibi, bilinçsiz tüketimlerde bazı sıkıntılara neden olabilir. Tarçın çayının içeriğinde bulunan ve vücut için faydalı olan bileşenlerin faydalarından tam anlamıyla yararlanmak için kullanım miktarına özen gösterilmelidir. Aynı zamanda kullanım miktarı kadar ne kadar süre kullanıldığı da önemli bir ayrıntıdır. Aşırı ve uzun dönem kullanıldığında kabızlığa yol açabilir. Bazı hastalıklar nedeniyle devamlı ilaç kullanmak zorunda olan kişiler tarçın çayı kullanımı için doktoruna danışmalıdır.

Tarçın Çayı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Hamilelikte İçilmemesi Gereken Bitki Çayları

Hamilelikte İçilmemesi Gereken Bitki Çayları

Güncel

Reishi Mantarı Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Reishi Mantarı Çayı Tarifi ve Malzemeleri