Ihlamur Çayı Ihlamur çayı, Avrupa bölgesinde halk arasında eski zamanlardan beri çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ıhlamur bitkisinden elde edilir. Tilia adıyla bilinen ıhlamur ağacından elde edilen bu bitki, Tilia cordata ve Tilia platyphyllos türleriyle tanınır. Bu iki ağacın farkı, yapraklarının büyüklüğüdür. Ihlamur çayı geleneksel olarak sinirleri yatıştırmada etkilidir ve kaygı giderici olarak kullanılır. Ihlamur ağacı oldukça hızlı büyür ve boyu 10-25 metre uzunluğa ulaşabilir. Ihlamur bitkisinden elde edilen çay, sağlık açısından oldukça faydalıdır ve bazı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Ihlamur bitkisi sarı-beyaz renklerde açan çiçekleri ve yaprakları ile bilinir. Çiçekleri, bahar aylarında açar ve toplandıktan sonra kurutulur. Kalp şeklinde olan bu çiçekler 5-10 santim uzunluğa kadar büyüyebilir. Ihlamur ağacının kabuğu gri renkte, yumuşak ve lifli bir yapıya sahiptir. Ilıman iklimlere özgü olan ıhlamur ağacı kışın yaprağını döker. Ağacın türüne bağlı olarak güçlü ve yumuşak kokulu çiçeklere sahip olabilir. Çiçeklerinde bulunan yağ, aromatik bir tat oluşturur. Kurutulmuş çiçekleri de hafif tatlı ve yapışkan yapıdadır. Ihlamur ağacının çiçekleri Ortaçağ'dan günümüze kadar geleneksel olarak terlemeyi teşvik etmek ve ateş düşürmek amacıyla kullanılmıştır. Ihlamur çayı tarih boyunca idrar söktürücü, spazm çözücü, mideyi sakinleştirici, öksürük ve boğaz ağrılarını giderici, balgam söktürücü, migren ağrılarına karşı, karaciğer ve safra hastalıklarına karşı kullanılmıştır. Ihlamur Çayının Faydaları Nelerdir?
Ihlamur Çayı Nasıl Yapılır? Yemeklerden sonra tüketilen siyah çay veya kahve yerine ıhlamur çayı içerek hem sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasını hem de ruhsal olarak rahatlama sağlayabilirsiniz. Ihlamur çayı hazırlarken bardak başına bir çay kaşığı kurutulmuş ıhlamur kullanılır. Ihlamuru suyla beraber kaynatmak ıhlamurun tadını kötü eder. Önce suyu kaynatmak gerekir ve önceden ıhlamur koyulan demliğe kaynamış suyu aktararak ağzını kapatıp 15 dakika demlenmesini beklemeliyiz. Yemeklerden sonra günde 3 kez ıhlamur çayı tüketilebilir. Ihlamur çayı, ülkemizde olduğu gibi farklı ülkelerde de geleneksel olarak grip sebebiyle yükselen ateşi düşürmek için kullanılır. Ihlamur çayının buharı burun tıkanıklığını açmada birebirdir ve sıcak ıhlamur çayı boğaz ağrısını alır, öksürüğü giderir. Diğer popüler kullanım amacı ise sakinleştirici etkisiyle sinirleri yatıştırmaktır. Yatıştırıcı etkisi olan ıhlamur çayı, gerginliği giderir, kaygı sebebiyle gerilen sinirleri yatıştırır, stresi yok eder ve uyku problemlerini giderir. Kalp çarpıntısına iyi gelen ve yüksek tansiyona karşı kullanımı önerilen ıhlamur çayı, C vitamini kaynağı olan limon suyuyla beraber tüketildiğinde bağışıklık sistemini daha fazla güçlendirir. Ihlamur Çayının Yan Etkileri Nelerdir? Ihlamur çayı, kısa süreli ve tavsiye edilen oranlarda kullanıldığı zaman herhangi bir yan etki oluşturmaz. Ancak uzmanlar, uzun süreli kullanımında kalp hasarına neden olabileceğini belirtmektedir. |