Ardıç Pekmezi
Ardıç pekmezi, ardıç ağaçlarının kozalaklarından üretilen bir pekmez çeşididir. Bu pekmez, bazen andız pekmezi olarak da anılmaktadır. Ardıç kozalağında eterli uçucu yağ, helenin, acı maddeler, triterpenler ve inulin bulunmaktadır. Ardıç pekmezinin tadı hafif acımsı olup, sade olarak veya tahinle birlikte tüketilebilir. Ardıç ağacı, yüksek rakımlı bölgelerde yetişir ve oldukça şifalı bir pekmez olduğu için büyük ilgi görmektedir. Katkı maddesi olmadan üretilen ardıç pekmezi, özellikle Akdeniz bölgesinde daha fazla üretilmektedir. Üretimi zahmetli olsa da, ardıç pekmezinin faydaları bu zahmeti değer kılmaktadır.
Ardıç Pekmezinin Faydaları
Ardıç pekmezi, kandaki şeker oranını düzenlemeye yardımcı olup, kansızlığa iyi gelir. Özellikle öksürüğün kesilmesini sağlar ve bronşite iyi gelir. Ağız yaraları, verem ve böbrek iltihaplanmalarının giderilmesine yardımcı olur. Sarılığın tedavisinde, mide bulantısının giderilmesinde, sedef, egzama gibi kaşıntılı cilt hastalıklarında kullanılır. Akciğer ve karaciğere şifalı etkileri vardır. Bağırsak kurtlarının düşürülmesinde ve saç dökülmesi gibi sorunlarda ardıç pekmezi tüketimi önerilir.
- Ardıç Pekmezi Antioksidandır: Günlük rutin olarak 1 yemek kaşığı ardıç pekmezi tüketildiğinde, vücuda antioksidan ve manganez alınmış olur. Vücudun hücrelerini serbest radikallere karşı korur. Bu sebeple pekmezin kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunur.
- Ardıç Pekmezi Vücuda Enerji Sağlar: İçeriğindeki yağ ve karbonhidrat enerjiye dönüşerek, kişinin günlük ihtiyacını karşılar. Demir içeriği sayesinde, vücutta enerji depolanmasını sağlar ve oksijen taşınmasını sağlıklı bir şekilde gerçekleştirir.
- Ardıç Pekmezi Kalp ve Kemik Sağlığında Önemli Bir Koruyucudur: Pekmezin içerdiği potasyum, demir, kalsiyum, magnezyum, manganez ve bakır gibi mineraller, kemiklerin gelişmesine ve sağlıklı olmasına yardımcı olur. Düzenli olarak ardıç pekmezi tüketildiğinde, kemik hastalıklarından korunmuş olunur. Aynı zamanda kalp hastalıklarından korunmak için gerekli mineral ve vitaminleri içerir, kanın pıhtılaşmasını azaltır ve felç riskini düşürür. Kan basıncını kontrol altında tutar.
- Ardıç Pekmezi Demir Deposudur: Günlük olarak 1 yemek kaşığı ardıç pekmezi tüketildiğinde, günlük demir ihtiyacının yüzde 20'si karşılanmış olur. Vücutta demir eksikliği olduğunda kansızlık başta olmak üzere saç dökülmesi, baş dönmesi ve yorgunluk gibi sağlık problemleri ortaya çıkar. Demir, hücre ve kan fonksiyonları için önemlidir ve enerji üretimini sağlar. Enfeksiyonlarla mücadele etmeye yardımcı olur. Beyin ve kas fonksiyonlarını destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
|
Ardıç pekmezi, gerçekten bu kadar faydalı mı? Özellikle öksürüğü kestiğini ve bronşite iyi geldiğini duydum, deneyen var mı?
Cevap yazMüfide, ardıç pekmezinin öksürük ve bronşit üzerinde olumlu etkileri olduğu söyleniyor. Geleneksel olarak kullanılan bir ürün ve birçok kişi faydasını gördüğünü belirtiyor. Ancak, her bünyenin farklı olduğunu unutmamak gerekir. Bu tür ürünleri kullanmadan önce bir doktora danışmanızda fayda var. Kullanan başka kişilerin deneyimlerini öğrenmek de size fikir verebilir.