Yakı Otu Çayı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
13 Temmuz 2024

Yakı Otu Çayı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yakı Otu Çayı

Yakı otu, diğer isimleriyle meragülü, Epilobium, Willow herb, ve Epilobe olarak bilinen şifalı bir bitkidir. Yakı otu, Küpeçiçeğigiller familyasından olup nemli yerlerde yetişen, genellikle çok yıllık, nadiren 1-2 yıllık bir bitkidir. Çiçekleri pembe veya kırmızı renklidir ve meyvesi uzunca bir kapsül şeklindedir. Türkiye'de 21 türü bulunmaktadır. Bitkide tanen yağı ve müsilaj gibi maddeler bulunur. Evde yapılan ilaçlarda, Epilobium angustifolium, kıllı yakı otu, dağ yakı otu ve bataklık yakı otu kullanılır.

Yakı Otunun Faydaları:

  • Yakı otu, kabızlık yapıcı özelliği ile ishali keser.
  • İdrar söktürücü özelliği vardır.
  • Yaprakları yaraların üst kısmına konulursa, şişkinlik ve irinleri dağıtır.
  • Vücutta biriken zehirli maddelerin dışarı atılmasını sağlar.
  • Prostat gelişmesini önlemeye yardımcı olur.
  • Öksürüğü giderici etkileri ile astım ve boğmaca hastalıklarında iyi gelir.

Yakı Otu ve Prostat Sağlığı

Yakın zamanda yapılan bilimsel araştırmalar, yakı otunun prostatit ve iyi huylu prostat büyümesini (BPH) önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Yakı otu çayı içilmeye başlandığında, gevşeme ve rahatlık sağlamakla birlikte prostat hastalarında gece sık sık tuvalet ihtiyacında önemli bir azalma görülmektedir. İdrar kesesi problemi yaşayan ve operasyon geçiren kişiler bile bu çaydan fayda gördüklerine dair çeşitli raporlar mevcuttur.

Cinsel İşlev Bozukluklarında Yakı Otu

Prostat büyümesi nedeniyle cinsel istekte azalmalar yaşanabilir. Yakı otu, erkeklerde cinsel fonksiyonu geliştirmek amacıyla da kullanılmaktadır. Bu bitki, cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde destekleyici bir rol oynar.

Ürogenital Sistem Sağlığı için Yakı Otu

Yalnızca prostat sağlığı için değil, aynı zamanda böbrek, üretra ve mesane gibi ürogenital sistemi oluşturan organları korumak için de yakı otu kullanılabilir. Ayrıca bu bitki, kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde de yardımcı olmaktadır.

Yakı Otunun Zararları

Yakın otunun uygun dozlarda kullanıldığında bilinen bir zararı yoktur. Ancak aşırı kullanım durumunda yan etkiler ortaya çıkabilir. Bazı kişilerde alerji yapabilir; bu alerjik reaksiyonlar arasında cilt döküntüleri bulunur. Alerji nedenleri bitkinin kokusundan kaynaklanabilir.

Yakı Otu Nasıl Kullanılır?

Yakın otunun kurutulan kökleri ve yaprakları kullanılmaktadır. Köklerinin kaynatılmasıyla elde edilen çay içilebilir veya gargara şeklinde kullanılabilir. Haricen ise lapa haline getirilen yapraklar veya soyulmuş kökler kullanılabilir.

Yakı Otu Çayı Hazırlama:

Bir orta boy kaşık yakı otu, bir su bardağı kaynamış su ile demlenir. Su bardağının ağzı kapatılarak yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakılır ve ardından süzülür. Taze demlenen çay, sabah aç karnına ve akşam yemeğinden yarım saat önce olmak üzere günde iki kez birer bardak içilir. Yakı otu çayı, 2 haftadan sonra içilmemelidir. 2-3 gün ara vermek gerekir. Yakı otu, ısırgan otu ile eşit oranda karıştırılarak da kullanılabilir. Dikkatli ve doğru bir şekilde hazırladığınızda faydalı olacaktır.

Alternatif Çay Tarifi:

İnce kıyılmış ve kurutulmuş yarım orta boy kaşık küçük çiçekli yakı otu, bir su bardağı kaynamış su ile haşlanır. Su bardağının ağzı kapatılarak yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakılır ve ardından süzülür. Taze demlenen çay, sabah aç karnına ve akşam yemeğinden yarım saat önce olmak üzere günde iki kez birer bardak içilir. Hastalığın tamamen iyileşebilmesi amacıyla bu çayı uzun bir süre içmek gerekebilir. Önerilen kür süresi 2 haftadır, ardından 2-3 gün ara vermek gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Funda Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Funda Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çörek Otu Çayı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çörek Otu Çayı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Dağ Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dağ Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çayın Faydaları Nelerdir?

Çayın Faydaları Nelerdir?

Ihlamur Çayı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ihlamur Çayı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?