Elma Çayı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
11 Temmuz 2024

Elma Çayı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Elma Çayı

Elma çayı, elmanın kabuklarını lezzetli bir çay yapmak için kullanabileceğiniz basit ve sağlıklı bir içecektir. Elmanın kabuğunda bulunan ursolik asit, kalori yakmayı hızlandırarak kas kütlesinin artmasına yardımcı olur. Kilo vermeye etkisi olsun ya da olmasın, elma çayı gayet tatlı ve içimi keyifli bir çaydır. Ayrıca, sadece elma çayı yapmak zorunda değilsiniz; diğer içtiğiniz çayları aromalandırmak için de birkaç adet elma kabuğu ekleyebilirsiniz.

Elma Çayı Tarifi

Çayınızı kırmızı veya yeşil elma kabukları ile hazırlayabilirsiniz. Elma kabuklarını tarım ilaçlarından temizlemek için çeşmenin altında ortalama 3 dakika kadar yıkayın. 3 ya da 4 adet orta uzunlukta kesilen elma kabuğundan 1 bardak çay çıkarabilirsiniz. Yeteri kadar suyu kaynatıp kesilen elma kabuklarını içine atarak 5 dakika kadar daha kaynatın. 3 dakika kadar soğuttuktan sonra kabukları süzüp çayınızı keyifle içebilirsiniz. Elma kabuklarını başka bir bitki çayı ile kullanmak için kaynattıktan sonra içinden alın ve bu kaynatılan su ile bitki çayınızı demleyebilirsiniz.

Elma Çayının Faydaları

Elma kabukları, yüksek lif oranı ve B6 vitamini açısından oldukça zengindir. B6 vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirirken beyaz kan hücresi üretiminde de önemli bir rol oynar. Lif oranı yüksek bir gıda olması sebebi ile sindirim sistemine faydalıdır ve rahat tuvalete çıkılmasını sağlar. Elma, yüksek ölçüde A ve C vitamini içerir. C vitamini vücudu hastalıklara karşı dayanıklı hale getirirken, A vitamini göz sağlığında önemli bir rol oynar. Ayrıca, elma kabuğundan elde edebileceğiniz önemli mineraller şunlardır:

  • Kalsiyum
  • Folat
  • Fosfor
  • Potasyum
  • Demir

Elma kabuğunda, flavonoidler ve fenolik asit gibi güçlü antioksidanlar da bulunmaktadır. Bu antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak genel sağlığı destekler.

Elma Çayı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Elma çayı hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Elma kabuklarını iyice yıkamak, tarım ilaçlarından arındırmak önemlidir.
  • Elma kabuklarını taze kullanmak, çayın lezzetini ve besin değerini artırır.
  • Çayı fazla kaynatmamak, elmanın besin değerlerinin kaybolmasını önler.

Elma çayını düzenli olarak tüketerek, hem lezzetli bir içecek keyfi yaşayabilir hem de sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zülfi

10 Mayıs 2024 Cuma

Son zamanlar da bitkisel çaylar dikkatimi çekmeye başladı. Hem sağlıklı içecekler tüketmek hem de hafif ve içinde yan etkisi olmayan içecekler tüketmek istediğim için bitkisel çayları deniyorum. Merak ettiğim bitki çaylarından biri de elma çayı. Elma çayını nasıl yapabilirim? Elma çayı için hangi malzemelere ihtiyacım var? Elma çayının faydası nedir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Zülfi,

Elma çayı gerçekten de hafif ve lezzetli bir seçenektir. Elma çayını yapmak için ihtiyacın olan malzemeler şunlardır:

- 2 adet elma (tercihen organik)
- 1 çubuk tarçın
- 3-4 karanfil (isteğe bağlı)
- 1 litre su
- Bal (tatlandırmak için, isteğe bağlı)

Yapılışı:

1. Elmaları iyice yıka, çekirdeklerini çıkar ve kabuklarıyla birlikte dilimle.
2. Bir tencereye suyu, dilimlenmiş elmaları, çubuk tarçını ve karanfilleri ekle.
3. Karışımı kaynat ve ardından kısık ateşte 15-20 dakika kadar demlemeye bırak.
4. Demlendikten sonra ocaktan al ve birkaç dakika dinlenmeye bırak.
5. Çayı süzerek fincanlara dök ve istersen bal ile tatlandır.

Elma çayı, sindirimi kolaylaştırır, bağışıklık sistemini destekler ve antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca vücudu rahatlatıcı ve toksin atıcı özelliklere de sahiptir. Sağlıklı ve keyifli içimleri dilerim!

2. Cevap
cevap

İmran

Merhaba,zülfi bey elma çayı oldukça faydalı, boğaz ağrısına da çok iyi gelmektedir. Elmaları kabuğuyla doğrayın suyun içine atıp iyice kaynatın şeker atmadan içmenizi tavsiye ediyorum.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Papatya Çayı Neye İyi Gelir?

Papatya Çayı Neye İyi Gelir?

Güncel

Bitki Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Bitki Çayı Tarifi ve Malzemeleri