Defne Çayı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
13 Temmuz 2024

Defne Çayı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Defne Çayı

Defne çayı, defne bitkisinin yapraklarından elde edilen şifalı bir içecektir. Defne bitkisi, defnegiller familyasının bir üyesidir ve her mevsim yapraklarını dökmeyen bir bitki olarak bilinir. Ülkemizde Akdeniz kıyıları başta olmak üzere Ege, Marmara ve Karadeniz kıyılarında ve bu kıyıların iç kesimlerinde yetişir. İlkbahar mevsiminde açan sarı ya da yeşil renkli küçük çiçekleri, olgunlaştığında koyu mor renkte, tek tohumlu ve etli meyvelere dönüşür. Bitkinin yuvarlak kesitli ve mor, kahverengi olan gövdesi zamanla odunsu bir hal alır ve rengi griye döner.

Defne Çayı Nasıl Yapılır?

Defne çayı, defne yaprağıyla iki farklı şekilde hazırlanabilir:
  • Bir büyük bardak defne çayı için 4 adet defne yaprağını suyla birlikte kaynatın. Defne çayı kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın ve 5 dakika demlenmesini bekleyin.
  • İkinci tarifte ise suyu kaynattıktan sonra defne yapraklarının bulunduğu bardağa suyu ilave edin ve bardağın ağzını kapatın. Ağzı kapalı olan bardağı 10 dakika kadar demlemeye bırakın. Çayın tadı sert olursa, 2 yemek kaşığı süt veya 1 çay kaşığı bal ile tatlandırabilirsiniz.

Defne Çayının Faydaları Nelerdir?

  • A vitamini bakımından zengindir ve sağlık açısından faydalıdır.
  • Yüksek oranda demir, manganez, kalsiyum ve magnezyum içerir, bu nedenle vücudu besler.
  • Sindirim sorunlarına ve mide ağrılarına iyi gelir.
  • Terlemeyi azaltıcı etkisi vardır.
  • Göz sağlığını korur.
  • Bilinen en iyi antioksidanlardan biridir ve cilde iyi gelir.
  • Yüksek tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.
  • Vücutta oluşan şişkinliği alır.
  • Hastalıklara karşı vücudu güçlendirir.
  • Ciltteki yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
  • Öksürüğe iyi gelir.
  • Balgam söktürücü etkisi vardır.
  • İştah açıcıdır.
  • Uyku düzenini dengeler.
  • Gaz giderici etkisi vardır.
  • Romatizma rahatsızlıklarına iyi gelir, kas ağrılarını giderir.

Defne Çayının Kullanım Şekli

Defne yaprakları yaz sonunda toplanır ve gölgelik, havadar bir yerde kurutulur. Kurutulmuş yapraklardan 4 adet, 5 bardak kaynar suya atılır ve 5 dakika kaynatılır. Demlenmesi için 10 dakika kadar beklenir. Yemeklerden sonra ya da yemek aralarında günde 1-2 fincan tüketilir. Çok fazla tüketilmemelidir, çünkü kusturucu etki oluşturabilir.

Öksürük İçin Defne Çayı

Öksürüğü geçirmek ve balgam söktürücü olarak kullanmak istiyorsanız, şu tarifi hazırlayabilirsiniz: Yarım litre suya 5 yemek kaşığı bal, 15 adet kurutulmuş ve toz haline getirilmiş defne yaprağı, 2 adet orta boy limon (kabuklarıyla) ekleyin. Karışımı kısık ateşte yoğun bir kıvama gelinceye kadar karıştırın. Yaklaşık 15 dakika kaynayan defne çayını ocaktan alarak soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra yoğun bir şurup kıvamını alacaktır. Daha sonra hava almayan bir kaba alarak buzdolabında saklayın. Öksürük geçene kadar bu karışımdan günde 3 kaşık kullanın. Hazırlanan defne çayı, öksürük problemlerini bir süre sonra yok edecektir.

Defne Çayı Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Defne çayı, diğer bitkisel çaylar gibi kontrollü olarak tüketilmelidir. Aşırı tüketimi mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Hamile kalmaya çalışan kadınlara önerilmez. Gebelik ve emzirme dönemlerinde tüketilmemelidir. Herhangi bir cerrahi operasyondan 1 hafta önce kullanımı bitirilmelidir. Rahatlatıcı etkisi olan ilaçlarla birlikte kullanımı önerilmez, aksi takdirde kullanılan ilaçların etkisini artırarak olumsuz etkiler meydana getirebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni