Beyaz Çay Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
27 Haziran 2024

Beyaz Çay Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Beyaz Çay

Beyaz çay, bizim bildiğimiz sürekli içtiğimiz siyah kuru çayın bitkisinden üretilmektedir. Ancak bitkileri aynı olmasına rağmen, beyaz çayın işlenme şekli diğer çaylardan farklıdır. Aynı bitkiden üç farklı çay türü elde edilebilir: yeşil çayın tadı hafif, siyah çayın tadı sert, beyaz çayın tadı ise yumuşaktır. Beyaz çay, çay bitkisinin tam olarak olgunlaşmamış ve açılmamış yapraklarından oluşur. Bu yaprakların üstleri beyaz tüylerle kaplıdır ve beyaz çay adını buradan alır.

Beyaz Çayın İşlenmesi

Beyaz çayın işlenmesi diğer çaylara göre daha az işlem görmesine rağmen, işlenme süreci oldukça zahmetlidir. Beyaz çay, beyaz tüylerle kaplı olan yaprakların tomurcukları toplandıktan sonra, fazla suyu atması için düşük ısılı bir ortamda kurumaya bırakılır. Beyaz çayın en zor tarafı toplanma sürecinde gizlidir. Bu çay, doğru zamanda doğru çay bitkisinden toplanmalı ve uygun hava koşulları sağlanmalıdır. Zaten beyaz çay yapraklarının tomurcukları yılda bir kez ilkbaharda sadece 5 gün boyunca toplanır.

Beyaz Çay Yapımı

Beyaz çay yapımında ilk olarak çay seçimi öncelikli olmalıdır. Satın alacağınız çayın kaliteli ve hava almayan bir pakette olmasına dikkat edin. Beyaz çayın raf ömrü diğer çaylara göre daha kısadır. İlk defa beyaz çay deniyorsanız, az miktarda alarak tadına bakabilirsiniz. Beyaz çay paketi açıldıktan sonra yaklaşık 5 ay içinde tüketilmelidir.

Beyaz çayın demlenme şekli diğer çaylardan farklıdır. En önemli kural, suyun 75 derece civarında olması gerektiğidir. Suyu kaynattıktan sonra ocaktan alıp 5 dakika kadar bekletin ve daha sonra beyaz çay yapraklarının üstüne dökün. Beyaz çayın üzerine kaynar su dökerseniz çayın tadı acılaşabilir. Bu nedenle suyu kaynatıp bekleyin ve sonra dökün. Demleme süresi suyun sıcaklığına göre uzun tutulmalıdır; ortalama 8-10 dakika demleme süresi idealdir.

Çayın içiminde ise bir büyük fincan ya da bardağa 2 küp şeker atabilirsiniz. Dilerseniz beyaz çayı sade olarak da tüketebilirsiniz. Tatlandırıcı olarak şekerin alternatifleri arasında süt, limon veya bal kullanabilirsiniz.

Beyaz Çayın Sağlık Faydaları

Uzmanlara göre beyaz çay, son derece sağlıklı bir bitki çayıdır ve faydalı bitkisel çaylar sıralamasında ilk sıralarda yer alır. Yeşil çaya göre antioksidan bakımından çok zengin olan beyaz çay, diğer türlerine göre de daha faydalıdır. İçerdiği kateşin maddesi ile kanserli hücrelerin büyümesini yavaşlatır ve kanser hücre oluşumunu engeller. Düzenli beyaz çay içenlerin başta karaciğer, kolon, göğüs, cilt, prostat, pankreas, mide ve yumurtalık kanserine yakalanma riski azalır. Özellikle meme kanseri geçirenlerin kanserin tekrar oluşumunu önler. Ayrıca beyaz çay kalp sağlığı için de faydalıdır. Kateşin maddesi, kalp damarlarının yolunu açarak kan akışını iyileştirir ve böylece kan basıncını düşürüp tansiyonu olanlara fayda sağlar.

Beyaz çay antioksidan bakımından çok zengindir. Bu sayede cilt hücrelerine iyi gelir ve cilt hastalıklarının oluşumunu engeller. Beyaz çay, kilo vermek isteyenler için de ideal bir içecektir. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi ile kilo vermeye yardımcı olur. Beyaz çay kullanmadan önce, demir takviyesi, kan inceltici veya tansiyon ilacı gibi ilaçlar kullanan kişilerin doktorlarına danışmaları tavsiye edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Nar Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Nar Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Karanfil Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Karanfil Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Zahter Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Zahter Çayı Tarifi ve Malzemeleri