Ekinezya Çayı Tarifi ve Malzemeleri
20 Haziran 2024

Ekinezya Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Ekinezya çayı, Amerika kıtasında doğal olarak yetişen ve bu bölgede en popüler bitkiler arasında olan ekinezya bitkisinden elde edilir. Ekinezya, kızılderililer tarafından kullanılmış ve günümüzde halen çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan şifalı bir bitki türüdür. Ekinezya bitkisinin ismi, şeklinden dolayı Yunanca dikenli kirpi anlamına gelen "echinos" kelimesinden türetilmiştir. Ekinezya bitkisinin çiçeği, yaprağı ve kökü kullanılabilir. Bu bitkinin en fazla kullanıldığı alan enfeksiyonlara ve grip gibi bulaşıcı hastalıklara karşıdır. Ekinezya bitkisi kırmızı ay çiçeği, Brauneria angustifolia, Brauneria pallida, tarak çiçeği, Kansas bitkisi, kirpi otu, Hint otu ve koni çiçeği olarak da farklı isimlerle bilinmektedir.

Soğuk algınlığına karşı iyi gelir. Ekinezya çayı antiseptik özelliğe sahiptir. Boğaz ağrısına karşı iyi gelmektedir. Kuru öksürüğü giderir. Boğaz şişkinliğini azaltır. Kas ve eklem ağrılarına iyi gelir ve kansere karşı korunma amacıyla kullanılmaktadır. Ekinezya çayı basur tedavisinde kullanılır. Ateş düşürücü etkisi vardır. Orta dereceli enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı kullanılmaktadır. Saman nezlesine oldukça iyi gelir. Migren nedeniyle oluşan baş ağrılarını hafifletici etki oluşturur. Alerji belirtilerini azaltır.

Ekinezya Çayı Nasıl Yapılır?

Ekinezya çayı, çiçeği ve yaprakları kullanılsa bile en etkili ve faydalı ekinezya çayı bitkinin kökünden elde edilir. Çayı hazırlamak için taze ekinezya kökü kullanılacaksa bir adet ekinezya kökünün üzerine bir bardak kaynar su ekleyerek hazırlayabilirsiniz. Kuru ekinezya kökü kullanacaksanız bir bardak suya iki çay kaşığı ekinezya eklemeniz yeterli olur. Demlik kapalı olarak 5-10 dakika demlenmelidir. Soğuk algınlığını daha hızlı geçirmek istiyorsanız ekinezya çayını sıcak olarak içmeniz tavsiye edilir. Ekinezya kökü bitkinin faydasını sağlayacak olan en sağlam kısmı olmakla birlikte ekinezya kökünden hazırlayacağınız çayın tadı acı olabilir. Tat vermek amacıyla bal, limon suyu ya da bir dilim zencefil eklenebilir ya da hazırlanan çayın tatlı olması için kök yerine yapraklarından hazırlanabilir. Tavsiye edilen dozaj günde iki çay kaşığı kurutulmuş kök ile hazırladığınız ekinezya çayını üç kere öğünler arası tüketmektir. Yani günde toplam üç çay kaşığı kurutulmuş ekinezya ile hazırlanmış olan üç bardaktan fazla içilmemelidir. Bir hafta düzenli olarak kullanıldıktan sonra iki hafta ara verilmelidir.

Ekinezya çayı vücutta oluşan enfeksiyonlarla savaşan kimyasalların salgılanmasını etkiler ve bu sayede grip başta olmak üzere virüsler yoluyla bulaşan hastalıkların tedavisinde etkili olmaktadır. Bilimsel araştırma sayısı yetersiz olmakla beraber, geleneksel olarak bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla tavsiye edilir. Ekinezya çayı egzama rahatsızlığında, mantar gibi cilt hastalıklarının tedavisinde masaj yapılarak kullanılmasında etkili olduğu bilinmektedir. Ekinezya çayı tüketmek, A, B kompleks ve E vitaminleriyle birlikte kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum ve sodyum gibi mineralleri içermesi nedeniyle kişiler için iyi bir kaynak olup, kişileri dinç tutacaktır. Bazı laboratuvar çalışmalarında ekinezyanın eklem ve kas ağrılarını dindirmesinde, migren ağrılarını gidermesinde ve iltihabı azaltmak için bazı aktif bileşenlere sahip olduğu belirtilmektedir. Çay formunda veya harici krem olarak kullanıldığı vakit idrar yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, ayak mantarı, sinüzit, saman nezlesi gibi hastalıkların tedavisinde etkili olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Papatya Çayı Neye İyi Gelir?

Papatya Çayı Neye İyi Gelir?

Haber Bülteni