Papatya Çayı Neye İyi Gelir?
07 Temmuz 2024

Papatya Çayı Neye İyi Gelir?


Papatya çayı, siyah çaydan sonra en çok tüketilen bitki çayları arasında yer almaktadır. Geleneksel olarak sinirleri yatıştırmak ve uyku düzenine geçişi kolaylaştırmak amacıyla kullanılır. Papatya çayının aynı zamanda mide ağrısına, sindirime ve boğaz ağrısına iyi geldiği bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Roma papatyası ve Alman papatyası olarak iki farklı türü bulunmaktadır. Bu iki tür arasındaki fark, Alman papatyasının biraz daha etkili olması ve hakkında daha çok bilimsel araştırma yapılmasından kaynaklanır.

Papatya Çayının Faydaları Nelerdir?

  • Boğaz ağrısına iyi gelir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.
  • Apse tedavisinde gargara suyu olarak kullanıldığı bilinir.
  • Sırt ve bel ağrılarını azaltıcı etkisi bulunur.
  • Karaciğerin çalışmasını destekler.
  • Sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi vardır.
  • Ağızda çıkan iltihapların iyileşmesine yardımcı olur.
  • Diş eti hastalıklarına önleyici etkisi olduğu bilinir.
  • Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  • Kasların gevşemesine ve krampların önüne geçer.
  • Bağırsak sorunlarını büyük ölçüde azaltır.
  • Sabah bulantısını ortadan kaldırır.
  • Alerjik durumların belirtilerini azalttığı bilinir.
  • Yemeklerden sonra sindirime yardımcı olduğu ve şişkinliği almaya yardımcı olur.
  • Uyku bozuklukları tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.
  • Romatizma rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenir.
  • Deri döküntüsüne yol açan cilt hastalıklarının belirtilerini azaltmada etkili olduğu bilinir.

Papatya Çayı ve Kullanım Alanları

Uykusuzluk: Pek çok kişi papatya çayını sinirleri yatıştırması nedeniyle tüketir. Sinirleri yatıştırması ve sakinleştirici etkisi nedeniyle uyku problemi olan kişilerde, uykuya geçişi kolaylaştırarak uyku kalitesini yükselttiği bilinir. Bu konuda bazı bilimsel araştırma sonuçları bulunmasına rağmen, tam etkileri konusunda daha çok araştırma yapılması gerekmektedir. Bazı tıp merkezlerine göre kaygı ve uykusuzluk problemleri için günde üç bardak papatya çayı tüketilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ancak hamilelikte papatya çayının yan etkileri tam bilinmediğinden, anne adaylarının bir uzmana danışmadan tüketmemesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Bağışıklık Sistemi: 2005 yılında bir kimya dergisinde sonuçları yayımlanan bir araştırmaya göre, iki hafta süresince günde beş bardak papatya çayı tüketen insanlarda hippurat seviyelerinde yükselme olduğu görülmüştür. Botanik fenolik ile ilişkili durumda olan hippurat, bakterilerle savaşarak bağışıklık sistemimizi güçlendiren bir bileşen olarak bilinir. Amerikan Kimya Topluluğu'na göre papatya çayının soğuk algınlığına ve virüslerle mücadele edebilme özelliği buradan gelmektedir.

Adet Sancıları: Amerikan Kimya Topluluğu tarafından yapılan araştırmada bir diğer sonuç ise düzenli şekilde papatya çayı tüketiminin aminoasit glisin seviyesini artırması sonucu kas spazmlarının azalmasına ve adet dönem gerginliğini yatıştırmasına yardımcı olduğu görülmüştür.

Bebek Hastalıkları: Bebeklerde az miktarda papatya çayı kullanımı genel olarak güvenli olduğu kabul edilmektedir. Papatya çayı bebeklerde sık görülen ishal, kolik ve ateş tedavisinde kullanılabilmektedir. Ancak bebeklerde kullanılmadan önce mutlaka doktora danışılması gereklidir.

Cilt Hastalıkları: Papatya çayının cilt üzerinde kullanımı, dermatit ve egzama gibi rahatsızlıkların etkisini hafifletmeye yardımcı olduğu bilinir. Almanya'da bazı cilt hastalıklarının tedavisi için doktorlar tarafından reçeteye yazıldığı bilinmektedir. Papatya çayı bazı kişilerde alerjiye yol açabileceği için kullanımı dikkatli yapılmalıdır. Cildinizin papatya suyuna tepki verip vermediğini öğrenmek için, ilk olarak elinizin üst kısmıyla test edebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Buzlu Çay Tarifi ve Malzemeleri

Buzlu Çay Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Karanfil Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Karanfil Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Çay Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Beyaz Çay Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Rezene Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Rezene Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Papatya Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Papatya Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Nane Limon Tarifi ve Malzemeleri

Nane Limon Tarifi ve Malzemeleri