Funda Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
26 Haziran 2024

Funda Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Funda Çayı: Tanım ve Özellikler

Funda bitkisi, çok dallı çalı formunda bir bitki olup, yıl boyunca yeşil kalır. Kış aylarında rengi matlaşıp sarıya döner ve iğneye benzer minyatür yapraklar oluşur. Çiçekleri pembe ve mor arasında değişen funda bitkisi, genellikle yaz aylarında çiçek açar. Bu çiçekler, dekoratif ve peyzaj tamamlayıcı olarak kullanılır. Funda bitkisi, Avrupa'nın büyük bir bölümünde, Rusya, Asya'nın bazı bölgeleri ve Kuzey Amerika'nın Atlantik kıyısında doğal olarak yetişir. Bataklık alanlar ve dağ yamaçlarında yetişen bu bitki, hafif asidik toprağı ve güneş ışığını çok sever. Botanik adı Calluna vulgaris olan funda bitkisi, süpürge otu olarak da bilinir. Funda bitkisi, dekoratif amaçlı kullanımı dışında, uzun yıllardır yaşlılık etkilerini azaltmak ve cildi güzelleştirmek için de kullanılmıştır. Temmuz-Ekim aylarında toplanarak kurutulan funda bitkisi oldukça uzun ömürlüdür.

Funda Çayının Faydaları Nelerdir?

  • İdrar yolu hastalıklarının tedavisine yardımcı olur.
  • Sistit tedavisinde kullanılır.
  • Böbrekleri temizlemede etkilidir.
  • Mesane problemlerinin giderilmesinde kullanılır.
  • Romatizma tedavisinde etkilidir.
  • Gut tedavisinde yardımcıdır.
  • Soğuk algınlığına iyi gelir.
  • Öksürük belirtilerini hafifletir.
  • Sindirim sistemi problemlerinin giderilmesinde etkilidir.
  • Prostat sorunlarına iyi gelir.
  • İshal rahatsızlığını hafifletir.
  • Karın ağrısının giderilmesinde yardımcıdır.
  • Uyku bozukluklarının tedavisinde kullanılır ve uyku problemlerini giderir.

Funda Çayı Nasıl Hazırlanır?

Güzel bir funda çayı hazırlamak için 1 litre kaynamış suyu ocaktan alın ve içine 4 çay kaşığı kurutulmuş funda bitkisi ekleyin. Funda çayını 5-15 dakika arasında demlemeye bırakın. Dilerseniz balla tatlandırabilirsiniz. Tavsiye edilen tüketim miktarı günlük olarak 1-2 bardaktır. Funda çayını kurutulmuş veya taze bitkiden hazırlayabilirsiniz. Funda bitkisinin hem çiçekleri hem de yaprakları sağlık açısından faydalıdır. Kurutulmuş funda bitkisi, kuru ve fazla ışık almayan bir yerde, hava geçirmez bir kapta saklanmalıdır.

Funda Çayının Diğer Kullanım Alanları

Funda çayı en çok çay formunda tüketilir, ancak cilde esneklik kazandıran elastin maddesinin üretimini tetiklediği için kozmetik sektöründe de yaygın olarak kullanılır. Funda bitkisinin özü, iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Halk arasında başta idrar yolu enfeksiyonu olmak üzere safra kesesi taşı ve böbrek taşı düşürmek için faydalı olduğu bilinmektedir. Son zamanlarda, özellikle Almanya'da, romatizma kaynaklı ağrıların tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Bunun başlıca sebebi, vücutta biriken ürik asidin daha kolay atılmasını sağlamasıdır. Romatizma ağrıları için önerilen kullanım şekli, funda çayı veya funda suyunun ağrılı bölgelere doğrudan kompres olarak uygulanmasıdır. Orta dereceli uyku bozukluklarının tedavisinde funda çayı içmek sağlık açısından oldukça faydalıdır. Ancak, iyi bir idrar söktürücü olan funda çayını yatmadan hemen önce içmek sizi rahatsız edebilir.

Funda Çayının Yan Etkileri Nelerdir?

Funda çayı kullanımı genel itibariyle güvenli kabul edilir ve alerjik reaksiyonlara neden olmaz. Ancak, diğer bitkilerde olduğu gibi funda çayını da önerilen miktarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalısınız. Düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız, örneğin tansiyon ilaçları, kan inceltici ilaçlar veya depresyon ilaçları kullanıyorsanız, funda çayı içmeye başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız. Kas lifleri üzerinde etkili bir madde olan tanen yönünden zengin olan funda çayı, uzun süreli tüketilmemelidir. Sürekli tanen tüketimi karaciğer hasarına neden olabilir. Emzirme ve hamilelik dönemindeki etkileri konusunda bilimsel bir bilgi olmadığı için bu dönemlerde tüketmemek veya doktor tavsiyesi ile tüketmek daha doğru olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Ekinezya Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Ekinezya Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Emziren Anne Papatya Çayı İçebilir mi?

Emziren Anne Papatya Çayı İçebilir mi?