Yaban Mersini Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
06 Temmuz 2024

Yaban Mersini Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini Çayı

Yaban mersini, diğer adıyla ayı üzümü olarak bilinen, fundagiller familyasından gelen ve ılıman iklimlere uyum sağlamış bir meyve türüdür. Üzüme benzeyen bu meyve, yüzyıllardır Anadolu'da yiyecek olarak kullanılmaktadır ve kuvvetli antioksidanlar arasında yer almaktadır. Ana vatanı Kuzey Yarımküre olan yaban mersini, genellikle dağlık ve serin bölgelerde yetişir. Antioksidan madde içeriği en yüksek bahçe bitkilerinden biri olan yaban mersini, çok çeşitli şekillerde kullanılmaktadır.

Yaban Mersininin Kullanım Alanları

  • Taze meyve olarak tüketilir.
  • Meyve suyu olarak içilir.
  • İlaç sanayisinde çiçek, kök ve yaprakları kullanılır.
  • Süt ve süt ürünlerinde, özellikle dondurma yapımında kullanılır.
  • Kuru meyve olarak, reçel, marmelat ve konserve olarak bulunur.

Yaban Mersini Çayının Faydaları

Yaban mersini çayı, göz hastalıklarından miyop, katarakt ve göz yorgunluğuna iyi gelmektedir. Ayrıca şeker hastalığı, kabızlık, bulantı, mide krampları, ülser, varis, basur ve damar sertliği oluşumunu önlemekte ve pıhtılaşmayı artırmaktadır. Hastalıkların yanı sıra saç ve deri hastalıklarına da iyi gelir.

Son zamanlarda yapılan araştırmalarda yaban mersininin somon balığı, yumurta, yulaf, barbunya, bezelye ve ay çekirdeği gibi zekâyı geliştiren gıdalar arasında bulunduğu ortaya konmuştur. 100 gram yaban mersininde 42,1 kalori bulunmakta olup, A ve C vitaminleri, karoten, sodyum, su, proteinler, potasyum, kalsiyum, B1, B2, B6, demir, manganez, fosfor, folik asit, çinko ve daha pek çok vitamin ve mineral içermektedir. Soğuk kış günlerinde yaban mersini çayı, soğuk algınlığı ve gripte oldukça faydalı ve etkili bir çaydır.

Yaban Mersini Çayı Nasıl Hazırlanır?

Yaban mersini çayını, yaban mersini bitkisinin meyvelerinden ya da yapraklarından hazırlayabilirsiniz. Yaprakları ile yapılan çay, kan şekerini düşürmeye yardımcı olmaktadır. Bir bardak çay için bir yemek kaşığı dolusu taze yaban mersini meyvesi ve yaprağını bir bardak kaynamış suya ekleyin. Yaklaşık 10 dakika kadar kaynatın. Antioksidan özelliğini korumak amacıyla en fazla 5 dakika kaynatmak yeterlidir. Daha sonra çayı ılımaya bırakın. Yaklaşık 20 dakika sonra demleyerek ılık bir şekilde yaban mersini çayınızı içebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Yaban mersini çayı, sadece yukarıda belirtilen faydaları ile sınırlı kalmaz. Düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirim sistemini düzenler ve cilt sağlığını iyileştirir. Ayrıca, yaban mersini çayının stres ve anksiyeteyi azaltma özelliği de bulunmaktadır. Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde eklem ve kas ağrılarına da iyi gelmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni