Gül Çayı Gül, Rosa cinsi bitkilerden olan ve Rosaceae (gülgiller) familyasına ait güzel kokulu bir bitki türüdür. Gülün anavatanı Anadolu, İran ve Çin olarak bilinir. Türklerin milli çiçeği olarak kabul edilen ve "çiçeklerin kraliçesi" olarak adlandırılan bu bitki, herkes tarafından sevilen bir çiçek türüdür. Park ve bahçelerin süslenmesinde kullanılmasının yanı sıra, sarmaşık türleri balkon ve terasların dekorasyonunda da kullanılır. Kesme çiçekçilikte oldukça fazla talep gören değerli bir çiçektir. Kış yüzünü iyiden iyiye göstermeye başladı. Bugün burada öyle bir rüzgar var ki, neredeyse balkondaki her şey uçacak gibi. Dışarıda gezinirken bu güzel gülleri gördüm. Kokusu o kadar güzel ki, anlatamam. Hemen biraz aldım; çünkü bu şirin, minik ve çok güzel kokan gülün fiyatı biraz pahalı olmasına rağmen, gül çayının faydalarını araştırınca oldukça güzel sonuçlar ortaya çıktı. Özellikle kozmetik sektöründe sıkça kullanılan gül yapraklarının çay halini almasıyla neler olacağını birlikte inceleyelim. Gül Çayının Faydaları Gül çayının öncelikli faydası, endişeli olduğunuz dönemlerde, stres belirtisi ve baskı altında olduğunuz zamanlarda sakinleştirici bir etki yaratmasıdır. Bu çay, dinginlik sağlar, pozitif bir ruh haline girmenize yardımcı olur ve stresle başa çıkmanıza destek olur. Ayrıca gül çayı boğaz enfeksiyonlarına ve öksürüğe iyi gelir. Mide bulantısına karşı etkili olup, serinletici amaçlarla da kullanılabilir. Günlük olarak bir bardaktan fazla tüketilmemesi önerilir ve kesinlikle soğuk suya koyup kaynatılmamalıdır; aksi halde bağırsakları aşırı çalıştırarak müshil etkisi oluşturur. Bu nedenle aşağıda belirteceğim tarifi uygulamanız gerekir. Gül çayı, iştah kesici ve metabolizmayı hızlandırıcı etkisiyle bilinir. Yağ yakıcı bir etkisi de bulunur, tatlı krizlerini önler ve kış çayı olarak nefis kokulu, bol aromalı bir tadı vardır. Şimdi gül çayı tarifini birlikte oluşturalım. Gül Çayı İçin Gerekli Malzemeler
Gül Çayı Demlenmesi Bir demlikte suyu kaynatın ve ocaktan alın. Kaynayan suyun içerisine 1 avuç gül tomurcuğunu ilave edin. Güzel aromasının ve kokusunun belirmesi için 15 dakika kadar bekletin ve su sarı renge dönene dek demleyin. Ardından bardaklara servis edin ve sıcak sıcak tüketin. Alternatif olarak, bir French press kullanarak içine bir tutam gül tomurcuğu ilave edebilir ve suyun içine daldırarak 15 dakika kadar bekletebilirsiniz. Sıcak sıcak bardağınıza koyarak dinginliği ve huzuru yakalayın, hepsi bu kadar. Gül Çayının Faydaları Nelerdir?
|